Shema strani | Kontakt | Obveščevalne liste | Povezave | Oglaševanje | Webmaster | English

Partnerji:

Mednarodna orientacijska zveza Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih Zvez Fundacija za šport Ministrstvo za šolstvo in šport
Domov / Orientacija / Orientacijski tek / Oprema orientacista

Oprema orientacista

Za začetnika v orientacijskem teku kakšna zares posebna oprema ni potrebna - edini vložek gre kompasu, sicer pa za gibanje po terenu zadostujejo ponošena trenirka ali tekaški dres, pohodni čevlji (ali dostikrat tudi močnejši telovadni copati). 

Kompas


Priljubljen kompas na ploščici - Silva Field 7. Majhen in povsem zadosten za začetnika in rekreativca.
Kompas je zares edini pripomoček, ki ga začetnik potrebuje za orientacijski tek.

Kompas na ploščici

To je najosnovnejši in najcenejši kompas, ki ga dostikrat uporabljajo tudi izkušeni rekreativci.

Kompas za na prst – palčni kompas


Palčni kompas 6 JET spectra spada med najboljše kompase za orientacijski tek. Odlikuje ga hitra in stabilna, dvojno vpeta igla, ki kaže v pravo smer tudi, če je kompas močno izmaknjen iz vodoravne lege.
Takšen kompas uporabljajo resni tekmovalci, običajno ima hitrejšo iglo, je priročnejši, njegova konstrukcija pa omogoča, da igla kaže v smeri severa tudi, ko kompas ni v idealni vodoravni legi, kar je pri hitrem teku po razgibanem terenu zelo pogost pojav; pri takšnem kompasu ima tekmovalec informacijo o smeri teka ves čas pred očmi.

Busola

Busola je nekoliko natančnejši merilni instrument – z ogledalcem ali prizmo omogoča natančno določanje azimuta; za orietnacijski tek je manj uporabna, saj je zahitro in približno odčitavanje smeri nerodnejša.

Orientacijski dres

Orientacijski dresi so največkrat preprosta poliestrska oblačila, ki so odpornejša na mehanične poškodbe in tudi ustrezno cenejša od drugih tekaških oblačil. V zadnjih letih se kljub temu med orientacijsti pojavljajo modernejši materiali (coolmax, lycra, ipd.) in s tem tudi ustrezno bolj atraktivna oblačila.

Začetnik za orientacijski tek ne potrebuje dresa; zadostuje ponošena trenirka.

Čevlji


Posebni čevlji za orientacijski tek.
Posebej prilagojeni copati za orientacijski tek imajo nizek podplat, ki sicer ne ublaži udarcev (za tek po brezpotju ta mehanizem niti ni potreben), je pa zaradi tega čevelj stabilnejši, tekmovalec lahko boljše čuti podlago. Podplati so običajno opremljeni še s čepki – gumijastimi ali kovinskimi, ki omogočajo boljši oprijem na spolzki podlagi.

Za začetnike običajno navadni športni copati ali pohodni čevlji zadoščajo.

Ščitniki

Hiter tek po brezpotju, čez posekanjo vejevje, skozi trnje je razlog za popraskane noge. Resnejši rekreativci in tekmovalci si zato pomagajo s ščitniki ali debelejšimi nogavicami.

Nosilec za opise kontrolnih točk

Opisi kontrolnih točk ali v žargonu tudi mikrolokacije so podrobnejši simbolični opis postavitve oznak, ki tekmovalcu v bližini pomaga natančno locirati zastavico s perforatorjem oz. SI postajo. Listek s podatki mora biti ustrezno zavarovan, kar je najbolj elegantno rešeno s posebnim nosilcem; sicer popolnoma ustreza tudi širši prozorni lepilni trak.

SI kartica (»čip«)

V zadnjih letih se je tudi na skoraj vseh orientacijskih tekmah in drugih podobnih tekmovanjih (taborniška orientacija, adventure racing, ipd.) pri nas uveljavil sistem elektronskega perforiranja – Sport Ident. Čipi (za večkratno uporabo) so tako postali del standardne orientacistove opreme. Osnovna verzija čipa omogoča perforiranje 28 kontrolnih točk in memoriranje časa prihoda in kode KT.

Tekmovalni kartonček


Startni kartonček OK Trzin vsebuje osnovne podatke o tekmovalcu, njegovem startu, cilju in rezultatu. Kvadratna oštevilčena polja so namenjena perforiranju.
Pred uveljavitvijo elektronskega merjenja časa so tekmovalci svojo prisotnost na vsaki kontrolni točki potrjevali na kartonček s pomočjo ročnega perforatorja. Tovrstni način kontrole prehoda proge lahko srečate le še na manjših lokalnih tekmovanjih ali treningih, ki jih organizirajo klubi.

Naglavna svetilka


Naglavna svetilka Silva 480.
Za nočni orientacijski tek so med tekmovalci že več let najbolj razširjene večje naglavne svetilke z 20W halogenskimi žarnicami. Obstajajo tudi novejše dražje svetilke z tehnologijo H.I.D. in LED, ki imajo večjo svetilnost kot navadne svetilke z led diodami.

 

Vabljeni na orientacijski tabor. 
26. - 30. 6. 2024, Tabor Mojca, Dolenjske Toplice
Prijave (do 20. 5., omejeno število mest).