Shema strani | Kontakt | Obveščevalne liste | Povezave | Oglaševanje | Webmaster | English

Partnerji:

Mednarodna orientacijska zveza Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih Zvez Fundacija za šport Ministrstvo za šolstvo in šport Amfibija
Domov / Orientacija / Šolski orientacijski tek

Šolski orientacijski tek

Šolski orientacijski tek (ŠOT) je orientacijski tek na zelo kratkih progah. Pri tem ne gre za neko novo športno panogo, kjer bi veljala neka nova pravila, ampak za sistem šolskih tekmovanj, ki so namenjena učencem osnovnih šol. Proge naj bi bile postavljene na šolskih igriščih in v njeni okolici, kjer ni prometa. Ker gre za majhna območja, so primernejše karte velikih meril, na katerih se prikažejo tudi takšni objekti, ki niso prikazani na običajnih kartah za orientacijski tek in se lahko uporabijo kot lokacije za kontrolne točke (ulične svetilke, koši za smeti, nogometna vrata, ...).

Kaj odlikuje ŠOT

Predlagan sistem tekmovanj v šolskem orientacijskem teku omogoča veliko prednosti, ki jih lahko izkoristimo, pri tem pa se splošna pravila ne spremenijo:

 • Tekmovanja v šolskem orientacijskem teku ne zahtevajo veliko znanja. Tekmovalci tekmujejo v urbanem okolju, v okolici šole ali v parku, kjer orientacija ni zahtevna. Zato se tekmovanj brez bojazni lahko udeležijo tudi tisti učenci, ki na svojih šolah nimajo posebnih aktivnosti v orientacijskem teku.
 • Tekmovanja niso naporna, ker proge niso dolge in tekmovalci v povprečju ne dosegajo več kot 10 oz. 15 minut. Možno je hkrati organizirati tudi druga tekmovanja – v štafetah.
 • Večina šol ima primerna šolska športna igrišča, ki so primerna za šolski orientacijski tek in jim zato ni potrebno organizirati še dodatnega prevoza do orientacijskemu teku primernega terena.
 • Tudi za šolski orientacijski tek je potrebno izdelati podrobne karte oz. še podrobnejše od orientacijskih (večje merilo – med 1 : 750 in 1 : 5000), vendar manjšega območja, ki je dostopno in pregledno. Zato je tudi izdelava tovrstne karte hitrejša in cenejša ter cenovno dostopna šolam. Zaradi nezahtevnega terena in kratke uporabe karte, teh ni treba tiskati na poseben papir, zadovoljivo je tudi tiskanje s tiskalnikom ali barvno fotokopiranje.
 • Podobno kot pri orientacijskem teku so tudi pri šolskem orientacijskem teku potrebne posebne priprave, vendar te potekajo na majhnem območju (hitrejše postavljanje in pobiranje kontrolnih zastavic).
 • Pri šolskem orientacijskem teku je tekmovalca možno videti. Zato je možno pričakovati več spodbujanja, več navijačev, s tem pa tudi večje zanimanje medijev in sponzorjev, kakor tudi promocijo orientacijskega teka. Dodatno zanimanje učencev nameravamo spodbuditi tudi s tekmovanjem v štafetah (tričlanske štafete) in s tekmovanjem učiteljev.
 • Šolski orientacijski tek za tekmovalce ne predstavlja posebnega stresa, kakor tudi ne zahteva posebne opreme. Pričakuje se, da bodo vsi tekmovalci uspešno zaključili tekmovanje.

Karte za ŠOT

Za tekmovanja v šolskem orientacijskem teku so poleg meril med 1 : 750 in 1 : 2500, primerne tudi karte v merilih 1 : 4000 in 1 : 5000, pri katerih se uporabijo specifikacije ISSOM (za šprint). Vendar v primeru, da je okolica šole manjša, so primernejša merila med 1 : 750 in 1 : 2500. V ta namen se morajo pri izdelavi tovrstnih kart, zaradi prikazovanja manjših objektov, uporabljati posebne specifikacije za šolski orientacijski tek.

Sistem tekmovanj ŠOT

Tekmovanja v šolskem orientacijskem teku so namenjena le za šolska športna tekmovanja osnovnih šol. Tekmovanj se lahko udeležijo vsi učenci osnovnih šol.

Tekmovanja potekajo posamezno in v štafetah. Priporočljivo je, da se program tekmovanja popestri z drugimi prireditvami kakor tudi s tekmovanjem učiteljev na posamezni progi.

Tekmovanja so razdeljena po nivojih:

 • šolsko tekmovanje,
 • občinsko tekmovanje,
 • področno tekmovanje,
 • državno tekmovanje.

Kategorije za posamezno tekmovanje in tekmovanje štafet so ločene po spolu in po triadah devetletk.

Tekmovanja na šolskem in občinskem nivoju se prirejajo v treh ločenih starostnih kategorijah (1. triada, 2. triada in 3. triada.) – 6 kategorij za posameznike in 6 kategorij štafet.

Tekmovanja na področnem nivoju se prirejajo v dveh ločenih starostnih kategorijah (2. triada in 3. triada) – 4 kategorije za posameznike.

Tekmovanje na državnem nivoju se prireja le v eni starostni skupini (3. triada) – 2 kategoriji za posameznike in 2 kategoriji štafet. Na štafetnih tekmovanjih tekmujejo 3-članske ekipe.

Samo tekmovanje poteka popolnoma enako kot pri orientacijskem teku.

Proge so trasirane starosti primerno in tako, da zahtevajo tudi uporabo karte. Kontrolne zastavice tekmovalcem ne smejo biti vidne tako, da bi ti progo poznali pred startom. Na kontrolnih točkah so postavljene oranžno-bele kontrolne zastavice v obliki trikotne prizme z osnovno ploskvijo 15 x 15 cm (na tekmovanjih nižjega nivoja se dopušča tudi uporaba običajne kontrolne zastavice, 30 x 30 cm).

Pridite na stalne proge OZS. Poberi čimveč KT na progah in se poteguj za bogato nagrado. Tekmovanje se prične 15.05.2019 in traja do 15.07.2019. Naj zmaga najvztrajnejši:)

SEEOC 2018