Shema strani | Kontakt | Obveščevalne liste | Povezave | Oglaševanje | Webmaster | English

Partnerji:

Mednarodna orientacijska zveza Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih Zvez Fundacija za šport Ministrstvo za šolstvo in šport
Domov / Orientacija / Smučarska orientacija

Smučarska orientacija

Smučarska orientacija je cross-country vzdržljivostni zimski šport. Podobno kot pri orientacijskih zvrsteh, ki se jih izvaja poleti, smučarska orientacija zahteva izjemno dobro fizično in psihično pripravljenost.


Start štafetnega tekmovanje na SP leta 2004. V ospredju Øystein Kvaal Østerbø iz Norveške.
Elitni smučarski orientacist potrebuje izjemne smučarsko-tekaške sposobnosti in odlično branje karte. Poleg tega mora biti sposoben kombinacije obojega. Športnik se mora med tekmo opraviti s stotinami možnosti izbir poti in pri visoki hitrosti izbrati najbolj primerne.

Pripravljene tekaško-smučarske poti so različno kvalitetne. Med celotnim tekmovanjem tekač išče najbolj optimalno pot med dvema kontrolnima točkama. Pri tem mora upoštevati razdaljo, naklon in hitrost gibanja po poti določene kakovosti. Vse te podatke je moč prebrati iz posebej pripravljene karte za smučarsko orientacijo.

Glede na fizično zahtevnost, se smučarska orientacija lahko primerja z maratonom ali tekom na smučeh. Za uspešnost v smučarski orientaciji mora športnik obvladati vse smučarske tehnike, klasično in prosto, kakor tudi vse tehnike spusta in obračanja.


Karta z dolge razdalje na SP v smučarski orietnaciji na Finskem leta 2005.
Svetovno prvenstvo v smučarski orientaciji je uradni dogodek, na katerem se podeli naslov svetovnega prvaka v smučarski orientaciji. Prvenstvo je organizirano vsako liho leto, program pa vključuje sprint, srednjo in dolgo razdaljo, poleg teh pa še štafeto. Poleg tega vsako sodo leto poteka tudi svetovni pokal, kjer se vsako sezono merijo najboljši smučarski orientacisti.

Smučarska orientacija je šport z dolgo tradicijo, zametki so se pojavili že v 90-ih letih 19. stoletja. V Sloveniji je šport slabo razvit, kljub temu pa vsako leto pri nas poteka vsaj ena tekma.


Lepo vabljeni, da se nam pridružite na letošnjem orientacijskem taboru.
Tabor bo potekal v Dolenjskih Toplicah v Taboru Mojca, med sredo 26. 6. in nedeljo 30. 6. 2024.

Preliminarne prijave zbiramo do 15.3., preko obrazca: https://forms.gle/nXoG1zyhvn5Y8ApU9
Dokončno pa so prijave odprte do 15.5.