Shema strani | Kontakt | Obveščevalne liste | Povezave | Oglaševanje | Webmaster | English

Partnerji:

Mednarodna orientacijska zveza Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih Zvez Fundacija za šport Ministrstvo za šolstvo in šport
Domov / Karte / O kartah

O kartah

Karte za orientacijski tek se v glavnem izdelujejo po dveh mednarodno uveljavljenih standardih. Prvi je ISOM (International Specification for Orienteering Maps). Standardni merili sta 1 : 10.000 in 15.000, z ekvidistanco plastnic 2,5 ali 5m. V urbanih območjih se pogosteje uporablja ISSOM (International Specification for Sprint Orienteering Maps) standardni merili pa sta 1 : 5.000 in 4.000 z ekvidistanco plastnic 2 ali 2,5m.
Nekoliko drugačni standardi veljajo za karte za smučarsko orientacijo in karte za kolesarsko orientacijo.
Karta za orientacijski tek je v primerjavi z drugimi topografskimi kartami vsaj relativno zelo natančna.
Podrobno je prikazan relief, tudi z najmanjšimi podrobnostmi, kot so luknje, jarki, usadi in podobno.
Prikaz skalovja ni omejen le na stene, temveč so prikazani tudi vsi izstopajoči kamni, vhodi v jame in brezna, prikazana so tudi območja, ki so težje prehodna zaradi kamnite podlage.
Hidrografski del predstavljajo vodotoki najrazličnejših dolžin in širin, izviri, močvirja in barja ter razni antropogeni objekti, npr. cisterne in zajetja za vodo, napajališča za živino…Posebej so poudarjena vodna telesa, ki so za tekmovalca neprehodna.
Prikaz vegetacije je dvoplasten, po eni strani so ločene odprte (travnate) površine od gozdnatih, po drugi pa je s šrafurami in odtenki zelene prikazana njihova prehodnost (kar je bistvenega pomena za tekmovalca).
Zadnji sklop objektov, ki so prikazani na karti, prikazuje objekte antropogenega izvora. Zajema tako omrežje poti (tudi najmanj očitnih stezic) in cest, kot druge linijske objekte (daljnovodi, nadzemni plinovodi, železniški tiri) ter prikaz naselij (zgradb) in različnih začasnih ali trajnih objetov (npr. krmilnice za živali, lovske opazovalnice, spomenike).

Vabljeni na orientacijski tabor. 
26. - 30. 6. 2024, Tabor Mojca, Dolenjske Toplice
Prijave (do 20. 5., omejeno število mest).