Shema strani | Kontakt | Obveščevalne liste | Povezave | Oglaševanje | Webmaster | English

Partnerji:

Mednarodna orientacijska zveza Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih Zvez Fundacija za šport Ministrstvo za šolstvo in šport
Domov / Orientacija / Orientacija z gorskimi kolesi

Orientacija z gorskimi kolesi

Orientacija z gorskimi kolesi je šport, primeren za ljubitelje vožnje z gorskimi kolesi, rekreativce, tekmovalce, kot tudi za začetnike spoznavanja lepot vožnje izven urbanih naselij in natrpanih magistral.


Postanek pri odločanju o izbiri poti do naslednje KT.
Izvaja se lahko na različnih vrstah terenov. Udeleženec prejme zemljevid minuto pred startom. Na zemljevidu so vrisane kontrolne točke, vrstni red je določen in obvezen (razlikuje se po kategorijah), pot med njimi pa si izbira vsak sam. Glavna – osnovna zahteva (za organizatorja) je veliko število poti, stez in cest, ki ponujajo tekmovalcu izziv pri izbiri optimalne poti. Start je namreč posamičen z razmikom ene do treh minut. Tekmovalci ne smejo zapuščati poti in stez ter cest, razen če ni to dogovorjeno in natančno označeno. Organizator pripravi različno zahtevne proge, tako po dolžini, kot po orientacijskem predznanju. Dovoljena je uporaba kompasa.


Tekmovalec na Pokalu Slovenj Gradca, prvem in največjem tekmovanju v orientaciji z gorskimi kolesi v Sloveniji.
Orientacija z gorskimi kolesi je najnovejša orientacijska disciplina vključena v Mednarodno orientacijsko zvezo (IOF). Disciplina ima svoje začetke konec 80-ih let, ko so tekme potekale na klubskem nivoju v državah, kjer je veliko orientacistov (osebe ki se ukvarjajo z orientacijskim tekom), ljubiteljev vožnje z gorskimi kolesi. Leta 1997 so državna prvenstva v orientaciji z gorskimi kolesi organizirali v 12 državah, število novih državnih prvenstev pa se hitro povečuje.

Oprema

Gorsko kolo
Tekmovalec naj uporablja robustno gorsko kolo. Iz varnostnih razlogov organizator pred tekmovanjem pregleda gorsko kolo.

Zaščitna čelada
Zaščitna čelada je za vsakega tekmovalca obvezna.

Karta (zemljevid)
Karta, ki jo pripravi organizator tekme je posebna karta za orientacijo z gorskimi kolesi (posebni simboli).

Kompas (neobvezen)
Kompas je pritrjen na tekmovalčevi roki ali na podstavek za karto.

Nosilec za karto (neobvezen)
Podstavek za karto je pritrjen na gorsko kolo ali na tekmovalčeve prsi, kar tekmovalcu omogoča pregled nad karto pri veliki hitrosti, brez nepotrebnega ustavljanja.
 

Vabljeni na orientacijski tabor. 
26. - 30. 6. 2024, Tabor Mojca, Dolenjske Toplice
Prijave (do 20. 5., omejeno število mest).